Hur gick det till?

DN skriver idag om att läraryrket jämfört med andra länder har låg lön och ingen vidare status om man jämför med andra länder i Europa. I kommentarerna nedanför är man snabb på att ge Göran Persson och kommunaliseringen skulden.

Men – är det ingen som kommer ihåg att lönen var historiskt låg redan tidigare.  Utan att ha studerat det hela så har jag levt mitt liv med en skola där lärarlönerna alltid varit låga.

Det måste finnas något strukturellt i systemet. Min tro är tyvärr att det är det offentliga enormt dominerande ställning så har lärarlönerna halkat efter i förhandling efter förhandling.  Eftersom jag gillar själva iden med grundskolan är det här ingen vidare slutsats.

Men, när skolan kommunaliserades så borde ju ett antal kommuner få mer att säga till om. Vill man ha bra skolor så får man ju betala för det så att säga.

Men det har inte skett på lönesidan. Statusen har heller inte blivit bättre. Snarare tvärtom.  Det finns dessutom två fackförbund som rimligen borde kunna kraven effektivt.

Den uppenbara slutsatsen är att vi i befolkningen som valt våra kommunpolitiker faktiskt inte prioriterar skolan. Väljer politker med andra profiler.

FAST så enkelt är det såklart inte . Någonstans har jag läst att svenska skolor har bland de högsta lärartätheterna i världen. Varför  kan skolorna expandera i antal men inte i löner?

Men det slutar inte med att vara förbryllande. De senaste 20 åren har ju friskolorna trätt in. Där borde konkurrensen om de goda lärarna givit resultat, dvs  att man söker goda lärare.

Det verkar inte heller ha påverkat situationen alls.

Jag är förbryllad.

Lön och status hänger ofta ihop. Inte alltid, men oftast Ett samhälle där lärarnas status är låg är inget riktigt bra samhälle.  Den pedagogiska sektorn är stor, den är fylld av dedikerade människor. Det finns en insikt om lönernas betydelse.

Men jag har länge förundrats över lönebildning och lärartätheten. Men det offentliga samtalet snuddar bara vid frågorna. Hur har friskolor påverkat lönebildningen. Är de så hårt knutna till systemet att de inte blir systemreglerande? Varför sänkte kommunaliseringen status och löner när den reformen  borde haft potential till motsatsen? Hänger det ihop med lärartätheten (vilket låter självklart, men det som förefaller självklart behöver ju inte vara sant)?

Är det någon som kan tipsa  om  den tankesmedja, de politiska förslag eller de studier i lönebildning som  diskuterar de här frågorna?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s