Den armeniska tragedin ligger där och pyr i mitten.

VAHAGN AVEDIAN skriver  på Newsmill om Den Armeniska tragedin

http://www.newsmill.se/artikel/2010/03/10/sverige-f-rnedrar-oss-armenier

Det är en väldigt bra seriös artikel  som jag rekommenderar alla att läsa!!

Sen kan man kika på dessa mängder av ovidkommande kommentarer. Väldigt upplysande. Historieskrivningen är alltid viktigt och makten över den är ett sätt för förtrck att hålla verkligheten ifrån sig.

Som Henrik Berggren skriver i DN är omröstningar om vad som är sant helt meningslöst. Det är upp till vetenskap att slå fast vad som händer. Vill man ägna sig åt alternativa historieskrivningar så är det i så fall propaganda. http://www.dn.se/ledare/signerat/turkiet-historien-gar-inte-att-rosta-om-1.1059197

Vi bör i relation till Turkiet, precis som till andra länder, vara tydliga med vår ståndpunkt. Men den måste hanteras så det inte stoppar dialogen. Den svenska regeringen har  vad jag förstått med stor kraft jobbat för en relation till ett kommande demokratiskt Turkiet. Det har varit bland det bästa den här regeringen gjort, men det får inte gå så långt att vi tillåter samarbetet få oss att acceptera just propaganden. Då blir vi reducerade till nyttiga idioter.

Tror i och för sig inte det sker, men all otydlighet i den här frågan är oroande.

Det finns få saker jag tror är viktigare i dagens värld än ett Turkiet som är eknomiskt framgångsrikt OCH demokratiskt. Snacka brobyggare.

När man som amatör följer frågor i media så blir kasten rätt intensiva. För några månader sen kände jag en försoningens anda spira över att Turkiets och Armeniens relationer verkade ha harmoniserats en smula. Så nu helt plötsligt kommer debatten upp igen och rätt inflammerat.

Ett spännande perspektiv på Turkiet finns i den engelska tidskriften Monocles lilla TV-podcast från Istanbul för en tid sen:

http://itunes.apple.com/se/podcast/monocle/id266170889  eller  http://www.monocle.com/sections/affairs/Web-Articles/UrbanAge/

En fransk forskare påpekar apråpå Istanbul att den framgångsrika, snabbt växande staden kan se nog så spännande ut. Men det krävs en ”Communalité” säger hon. Det gäller ju även å ett nationellt plan. En  demokrati kräver också ett nationell samling med ordet respekt i centrum. Den armeniska tragedin ligger där och pyr i mitten.

Annonser

10 responses to “Den armeniska tragedin ligger där och pyr i mitten.

 1. Det sjukt att man rösta om ett mord…Det man kan inte göra ..Det gäller fakta och ansvar och samvete…Och klara bevis med klara saker om allt…

  Kan man rösta om folkmord??eller fakta är fakta??.Hade Bildt rätt eller fel????…Rättvisan behöver fakta och bevis och varför????….

  Fast att det finns 28 FN:s resolutioner mot Israels brott och terror…..Israels ockupation ,brott och terror mot folkrätten, mänskliga rättigheter och internationell rätt går vidare med hjälp och stöd från olika demokratiska länder….USA fick använda Veto 37 gångar mot Palestinas rätt och rättigheter i FN….Israels krig mot Irak, Libanon och Gaza med krigsbrott med förbjudna vapen var med hjälp av USA och UK med EU….FN var helt tyst och –vet inte något–….Hat och hot mot Iran nu..Fast att Israels kärnvapen är 200 atombomber med världens förbjudna vapen…

  När ska världen erkänna och fördöma USAs ( mot svarta och indianier och olika länder) och Israels med UKs folkmord,brott och krigsbrott med ockupation av Palestina ??…..

  När ska västvärlden stoppa USAs ,Israels och UKs brott och terror mot arabvärlden????

  Varför gick det fort med –Turkiets folkmord–Och man har ingen bevis och inga fakta….???.

  Politiken och media är maktens vapen….Media styrs av politiker och de som vill förvräger och mörklägger fakta och folket vet inget om…..
  Jag vet att folket vet inte mycket om Palestina..Aftonbladet har visat och skrivit bra om Palestina och en stor del media har förvrägat och mörkläggat fakta mot Palestina och för Israel…Israels politik är ockupation, mord,våld,förtryck, krig och bosättningar med krigsbrott m.m…Som skapar hat ,rasism, hot och terror… Israels politiska mord-Mossad- skapar mord mot Israel.Tänk att varje man från Palestina dör ,har han stor släkt och några kommer att hämnas på Israel.. I Europa får man inte kritisera Israel men många försvara Israels brott och terror…Det kan skapa mycket hot, hat och rasism…När man dödar min fru och man tar mitt hem och mark då är jag som ett helvete mot alla som gör så..Israel måste vakna…vakna….Och gör fred nu och betala alla ersättningar nu..USA ska betala för alla brott och krigsbrott också..FN måste vakna..vakna…..FN styrs av USA, sa f.d. FN:s chef Butros Ghali….Så stoppa AIPAC i USA och Israel nu..Tack till alla som är rättvisans män och kvinnor i världen..

  Det är sjukt!!!..Med fakta ska man fördöma folkmord….
  Man kan inte rösta ..kan man säga att 57% tycker att det är mord och 40% tycker att det är inte mord och 3% vet inte om….???..
  Detta är rent sjukt…..Och man säger inget om USAs folkmord mot svarta och indianier…Och Israels folkmord och krigsbrott med USAs och Israels förbjudna vapen…
  Världen kan inte förstå politikerna som skapar själva brott och krig,,,,,Politikerna och media ska visa till folket alla fakta och inte förvräger och inte mörklägger fakta….
  Politikerna gör så med media för att de vill inte förlora makten…..Folket måste veta alla fakta , politiker och media..

  • Vet inte helt hur USA och Israel kom in i den diskursen. Det är möjligt att det är fruktbara paralleller men det låte mer som att man dimmar till olika tragedier genom att jämföra dem alltför nära.

 2. Först borde alla dessa riksdagsledamöter veta vilket land de pratar om:)

  Turkiet bildades 1923
  Osmanska riket existerade mellan 1299 och 1922

  Denna historiska händelse där armenier boendes inom osmanska riket gick ihop med invaderande krigsmakter som Ryssland oh Frankrike i förhoppningen om at ha egen stat hände 1915, alltså under första världskriget.

  Vad blev påföljden? Jo, inbördeskrig samt fördrivning av armenier till syria som då fortfarande var osmanskt territorium.

  Jag vet inte om det har ngn betydelse för sveriges riksdag men även flera miljoner turkar/osmaner förlorade sina liv samma tidsperiod.

  Så man pratar om Turkiet för saker som har hänt sedan 1923 och INTE före 1923!!!

  En bra länk:
  http://www.ermenisorunu.gen.tr/english/intro/index.html

  • Det här är ett intressant påpekande. För detta är en del av statens Turkiets skapelseakt. Tror fö ngen som tagit del av krigsrapporterna från t ex Gallipolli så vet vi alla hur ruggigt det var. MEN här handlar debatten om etnisk rensning och ett folk blev drivet från sina hem.
   Det är uppenbart en koppling mellan staters förmåga till självkritik, demokrati och förmåga till utveckla sig.
   Är vi eniga om att demokrati och framgång är det vi önskar Turkiet så borde vi önska att Turkiet klara av att hantera denna tragedi. Att vår paralament vill bedriva historisk undervisning är jag däremot tveksam till.

 3. Vad säger världsledandehistoriker och akademiker om den armeniska frågan?

  De är överens…det var konspiration/förräderi (armenier gick ihop med invaderande krigsmakter som Ryssland och Frankrike i förhoppningen om att ha regionen kring det heliga Ararat för sig själva och i gengäld fick de pengar, uniformer och vapen) Akademiker konstaterar… det var landsförräderi/landssvek mot Osmaner och därmed påföljande inbördeskrig samt förflyttning av armenier boende i östra delarna av osmanska riket till Syrien som då fortfarande var ett osmanskt territorium.

  Akademiker och historiker uttalar sig om Armeniers landsförräderi där 5 miljoner Osmaner förlorade sina liv. Se gärna nedanstående video:

  • Hej JI.

   jag godkände denna kommentar för jag gärna ville visa ett exempel på den form av diskussionsinlägg som driver på och förstärker motsättningar istället för att verka för en förståelse och på sikt försoning i frågan.

   Du är för det första anonym. Du tar och påstår att en viss hög siffra dog på den andra sidan och sen länkar du människors uttalande som skulle bevisa detta.

   Om dina påståenden har grund tycker jag du skall verka för att Turkiet med sina föregångare får den här frågan provad i en internationell domstol, som den i Haag och att man där kan slå fast en rimlig händelsekedja. Men det är just den typen av agerande som den Turkiska staten motverkat. Därför ligger denna fråga och blöder fortfarande. Ditt inlägg bekräftar den sorgliga historien.

 4. @Leif Mohlin

  Tack för publicerandet. Det är just det vad det handlar om. Medaljen har två sidor.

  EU har antagit en ny lag (april 2007) om den så kallade folkmordsfrågan och enl. den kan INTE Turkiet skyllas för ngt folkmord.

  Här kommer artikeln om den nya EU-lagen:

  EU har äntligen fattat beslut om det så kallade armeniska folkmordsfrågan…och Turkiets fall. Det så kallade ”armeniska folkmordet” kommer i fortsättningen att hamna UTANFÖR EU’s DEFINITION av folkmord och det kommer dessutom INTE att kunna leda till rättsliga påföljder…vilket innebär att alla 27 EU-länder måste anpassa sina lagar efter EU-lagarna om vad som gäller som folkmord.

  Eu definierar folkmord som det som hände

  1. Judarna under andra världskriget,

  2. Det som hände 800 000 Tutsier i Rwanda(Frankrikes inblandning med vapen, pengar och utbildning av HUTUER)

  3. Det som hände i Yugoslavien på 90-talet.

  Dessutom så KRÄVER EU att för att det i fortsättningen ska stämplas som folkmord, måste ICC (International Criminal Court-Internationella Brottmålsdomstolen) tar ett JURIDISKT BESLUT om det.

  Alltså det som hände under första världskriget i Ottomanska riket dvs Armeniers KONSPIRATION med invaderande krigsmakter som Frankrike och Ryssland i förhoppningen om att ha egen stat inom Ottomanska riket, räknas INTE som folkmord utan snarare som OTTOMANSKA RIKETS BEFRIELSEKRIG enl.
  Mer om den:

  http://business.timesonline.co.uk/tol/business/law/article1680192.ece

  Går också att google fram genom att skriva in ”eu makes it against law to condone genocide”

  • Gillar inte censur, så även denna kommentar släpps igenom. När jag läser din fundering så tänker jag ”synd, han eller hon skriver ju bra”. Med det menar jag att du uppenbart saknar förmåga att se andra perspektiv än ditt eget som tyvärr varken är övertygande eller poängfyllt,
   Din kommentar fyller väl uppgiften att så draksådd i öppna sår. Den dagen som du argumenterar för att jurister skall pröva att utröna skuldfrågan så är det värt att på allvar lyssna. Hittills vet vi alla, inklusive dig själv innerst inne att du inte omfattar frågan i dess helhet.
   Jag är ledsen för jag ser i Dig hur stark denna olyckliga Turkiska nationalism är som år ett sånt hinder för den fantastiska Turkiska nationen.
   På ett personligt plan är vi många som är medvetna att den som är generös och öppen, kan ta självkritik mm vinner respekt. Inte bara det, öppenheten och generositet visar att man inte har något att frukta.
   Ända sen sjuttiotalet som för mig är då jag själv lärde kanna denna fråga har den turkiska nationens vänner visat motsatsen.
   Din argumentation blir därför i mina ögon en bekräftelse på det du argumenterar emot. Jag tror tyvärr inte att du kommer förstå det hela. Men så funkar det för många av oss som tittar på och blir tagna över den tragiska turkiska historien.

 5. Hej!

  Lite sent inlägg, men har nyss hittat hit via google…

  Ville bara kommentera det sista stycket ang. ”en oberoende tribunal”. Du har säkert läst artikeln jag skrev i Newsmill (och tack för de goda vitsorden). Där nämner jag faktiskt att turkar och armenier i TARC (Turkish Armenian Reconcilliation Commission) år 2002 bad om en sådan analys där man anlitade ICTJ (International Center for Transitional Justice) som i sin tur anlitade ett oberoende expertråd som skulle se huruvida händelserna var folkmord enligt FN:s folkmordskonvention. Deras rapport ligger här: http://www.ictj.org/images/content/7/5/759.pdf

  Rapporten avslutas med följande slutsats: ”…Events, viewed collectively, can thus be said to include all of the elements of the crime of genocide as defined in the Convention, and legal scholars as well as historians, politicians, journalists and other people would be justified in continuing to so describe them.” Av förklarliga skäl vill man förstås från turkisk sida inte kännas vid denna rapport som man själv beställde och efterlyser fortfarande en ”oberoende” panel vars utslag man skulle ”respektera oavsett vad” (Detsamma gäller resolutionerna hos IAGS: http://www.genocidescholars.org/about-us/iags-resolutions-statements/). Med dagens rådande förhållningssätt i Turkiet så innebär det ett evigt letande efter denna ”oberoende” panel.

  Men jag vidhåller att problemet med förnekelsen inte endast vilar på Turkiet, utan omvärlden som istället för att bemöta brottet genom erkännande av fakta, passivt bekräftar Turkiets förnekelse genom att avstå en tydlig markering genom erkännande av folkmordet.

  PS. Förstår fortfarande inte hur Newsmill rubriksatte min artikel…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s