Stämmer mediebilden

Idag har jag läst igenom två utmärka artiklar om Greklands ekonomiska kollaps: Sydsvenskan och SVD.  http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/krisen-pressar-pa_4421261.svd

http://sydsvenskan.se/varlden/article637818/Krisen-skakar-grekerna.html

Bara två i raden av reportage som man läst de senaste veckorna. Åsikterna om skuld är såklart många. Men kan det verkligen stämma att ingen som intervjuas är självkritisk?

Alla reportage – och de är ju bra skrivna  – skildrar hur man lägger skulden på andra, fr a politikerna.  Bara där borde varje enskild lägga till ”och jag röstade på dem” alternativt ”jag röstade inte på dem”

Men hur funkar Tredje statsmakten i Grekland, hur funkar de politiska partierna. Finns det verkligen ingen i politiken som velat föra en ansvarsfylld politik?

Det tror jag inte på helt enkelt.  Tror att folk i Grekland nog är bra mycket mer självkritiska. Men av någon anledning blir detta inte historier.  Tror det är ett stort fel hos dem som valt historierna som vi får läsa i pressen.

I själva verket så är det som händer i Grekland otroligt viktigt för oss alla. Inte för den akuta krisen utan hur det som skulle kunnat vara motkrafter åsidosatts.. (vilket jag antar att det har gjort).. Hur och varför har inte motkrafterna fungerat?

Är det som en klädhandlare i Aten berättar i SvD idag at t Grekerna faktiskt ger fan i allt vad skatter och offentliga samhället kräver. Om inte annat så är Landet enligt Transperency Agency djupt korrupt. Det är något alla lider av och bidrar till… Vilka politiker har velat göra något åt det?   Ingen? Det kan jag inte tänka mig.

Det  är som om alla är helt utan skuld (förutom klädhandlaren i SVD då)..

Den här krisen borde visa att t ex oberoende och kritiska media är dödligt viktigt. Men än har jag inte sett några sådana analyser. Tipsa mig gärna.

Leif

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s